2011. február 23., szerda

lassan, de biztosan


A diftongusoknak bár létjogosultságát nem kérdőjelezik meg a tudósok, mégis fonetikai és fonológiai státusa meglehetősen problémás. A viták a diftongusok mibenlétéről az idők folyamán változtak. A koraiak arról szóltak, hogy egy hang-e a diftongus. Egyesek szerint „két álló és egy sikló hang kapcsolata, mások úgy vélték, hogy két magánhangzó egyszótagos kapcsolata.”
Továbbá az is kérdéses volt, hogy két magánhangzó kapcsolata-e (diftongus- kettőshangzó). Volt, aki a diftongus „nyitó-” vagy „záróhangját” nem tekintette magánhangzónak, hanem mássalhangzónak, esetleg szemivokálisnak, azaz félhangnak/simulóhangnak (gyengédebb nyomatékú hangszakasz). A magyar nyelvben érdekesek a kettős mássalhangzók, melyek írásban is megjelennek (gy, ty, dz, stb.) Ezeknél „az összetevőket nem feltétlenül észleljük külön egységként, hanem csupán az együttesük által keltett, egységes hangjelenséget fogjuk fel.”

7 megjegyzés:

  1. Én ugyan nem vagyok oda a nyelvészetért, de ez érdekesnek tűnik :)
    A diftongus mibenléte még ma is vitás? A Wikipédia szerint pl. a magyarban az "autó" szó "au"-ja diftongusnak számít, de nekem ez picit megfoghatatlan, hiszen úgy tűnik, mindkét hangot kimondom. De mondjuk a franciában az "eau", amit simán "ó"-nak mondanak, az diftongus-e, vagy valami más már? :)

    VálaszTörlés
  2. :) pontosan ezért nehéz megfogni a diftongusokat!!a franciában az valószínűleg egy triftongus (hármashangzó), ami se a magyarban, se a japánban nincs, viszont az angolban elég gyakori!
    Az autó szóval kapcsolatban megoszlanak a vélemények! Elég annyi, hogy máshonnan gyere és egy kicsit rövidebbnek ejtsd az "u"-t! Nádasdy Ádám erre azt mondta, hogy vagy egy módszer, amivel nagyrészt eldönthető: amikor az eldöntendő kérdésnél az utolsó szóban az utolsó előtti szótagnál viszed fel a hangsúlyt. magyarul: a-ú-tó vagy az-AU-tó! ha a második variációt ejted, akkor diftongusról beszélhetünk!
    és itt jön be a dialektus és a hangtörténet!:)))
    ezért ennyire izgalmas az egész!!!
    üdv

    VálaszTörlés
  3. majdnem lemaradtam a blogodról :)
    az érdeklődésemet felkeltetted, de érdemi dolgot még nem tudok írni. talán ha majd jobban átlátom a témát

    VálaszTörlés
  4. Nem lesz könnyű...minél többet foglalkozok vele, annál inkább veszek el..:))

    VálaszTörlés
  5. Bárcsak érteném, hogy miről van szó ×_×
    4 évig tanultam franciát, ott nagyon nyomták a kiejtést.... Egy mukkot nem tudok már, de simán felolvasok egy bekezdést -majdnem- jól =D
    Akkor ez a diftongus, ez az összeolvadás? (mmint két hangzóé?) Bocsi, hogy értetlenkedek, nem értek hozzá sajnos...

    VálaszTörlés
  6. Nem összeolvadnak, hisz mind a 2 hangnak, mármint a kezdő és a véghangzónak is megvan minden tulajdonsága ahhoz, hogy önálló hang legyen, de mégis egy szótagúak. (de amúgy, olyasmi..talán így könnyebb megfogni..:)

    VálaszTörlés
  7. Értem. Köszönöm a választ!~

    VálaszTörlés